ruudderidder0001

Ruud De Ridder (Antwerpen, 27 september 1951) is een Vlaamse acteur, regisseur en toneelschrijver-directeur.

De Ridder is vooral bekend van populaire komedies op televisie (VTM) zoals Bompa, Drie mannen onder één dak of Chez Bompa Lawijt en als oprichter-huisauteur van het 'Echt Antwaarps Teater'.

Als acteur debuteerde hij in 1967 bij toneelgroep Kindervreugd in de Bourlaschouwburg. Hij studeerde 1 jaar aan het conservatorium Antwerpen en volgde privé lessen bij Luc Philips. Hij speelde van 1969 tot 1984 bij het Koninklijk Jeugdtheater van de stad Antwerpen, waar hij tevens huisauteur werd en verschillende sprookjes voor theater herschreef.

Zijn eerste komedie, in een reeks van circa honderdtwintig, Wat doen we met Bompa? dateert van 1980. Sinds 2002 schrijft hij ook drama's.

In 1981 richtte De Ridder het Echt Antwaarps Teater (EAT) op, een professioneel gezelschap dat debuteerde in de Arenbergschouwburg. In 1987 opende hij zijn eigen schouwburg het 'Echt Antwaarps Teater'. Hij schreef tot op heden liefst 123 theaterstukken. Sinds 2000 vormt hij met zijn vrouw Nicole Laurent een theaterduo. Zij is ook vanaf dan zijn muze.

Hij was gehuwd met Jane Peter en is sinds 2009 hertrouwd met Nicole Laurent. Hij heeft één zoon, acteur Sven De Ridder en één dochter Linda De Ridder.